روایت فرمانده سابق ناوشکن «سبلان» از رویارویی ناوهای ایرانی و آمریکایی
فرمانده سابق ناوچه حماسه ساز پیکان در سال 59 و ناوشکن سبلان در سال 67 ، حمله ناوهای آمریکایی به ناوشکن های سهند، سبلان و ناوچه موشک انداز جوشن نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در اواخر جنگ تحمیلی را اقدامی تروریستی توصیف کرد.
امیر دریادار عبدالله معنوی با گرامیداشت شهدای هشت سال دفاع مقدس بویژه شهدای نیروی دریایی، این اقدام نظامیان آمریکایی را همچنین یک رویارویی نابرابر برشمرد.
دریادار معنوی با بیان اینکه درگیری نیروی دریایی با استکبار جهانی فقط به روز 29 فروردین سال 67 اختصاص نداشت، گفت: از زمانی که انقلاب شکوهمند اسلامی در ایران به پیروزی رسید ما با یک دشمن اصلی بالقوه روبرو شدیم که این دشمنی در 29 فروردین سال 67 و در رویارویی با نیروهای ایرانی به فعل در آمد.
وی با اشاره به جایگاه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بویژه در دوران هشت سال دفاع مقدس، افزود: نیروی دریایی در ابتدای جنگ تحمیلی توانست دو کار عمده "استقرار نیروهای تکاور و تفنگدار در مقابل رژیم بعثی در پایگاه نیروی دریایی در خرمشهر " و "انهدام نیروی دریایی دشمن" که یکی از نیروهای مدرن در منطقه بود را طی گذشت چند ماه پس از آغاز جنگ تحمیلی در هفتم آذر 59 انجام دهد.
** نظامیان رژیم بعث آغازگر جنگ نفتکش ها بودند
فرمانده سابق ناوشکن سبلان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ادامه با بیان این که جنگ نفتکش ها را نظامیان رژیم سرنگون شده عراق آغاز کردند، خاطرنشان کرد: این اقدام با تمامی اصول و قوانین بین المللی مغایرت داشت.
دریادار معنوی گفت: نظامیان رژیم بعثی عراق در دوران جنگ تحمیلی با کمک آمریکا و آواکسهای آنها اطلاعات مربوط به منطقه را جمع آوری و به اهداف غیرنظامی حمله می کردند به طوری که جنگنده های عراقی بارها بدون دریافت اخطاری از فضای بالای ناوهای آمریکایی می گذشتند و به کشتیهای نفتی عبوری در خلیج فارس حمله می کردند.
وی توضیح داد: به دلیل آن که اخطارهای صادر شده توسط ناوهای مستقر در منطقه ، اخطارهایی بین المللی هستند، می توان این اخطارها را شنید، همانطور که یک هواپیما از فاصله دور که در آسمان ظاهر می شد اینها اخطار می دادند و هواپیما باید خود و مقصدش را معرفی می کرد اما چنین چیزی برای جنگنده های عراقی که از بالای سر ناوهای اینها می گذشت و نفتکشها را مورد حمله قرار می دادند، وجود نداشت.
فرمانده سابق ناوشکن حماسه ساز سبلان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ادامه خاطرنشان کرد: بدین ترتیب مشخص بود که حضور ناوهای جنگی آمریکایی در منطقه برای برقراری امنیت نبوده و نیست.
دریادار معنوی گفت: کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا تصور می کردند که با خروج مستشاران نظامی غربی و بویژه آمریکایی که وظیفه تعمیر، نگهداری و هدایت ناوشکنهای نیروی دریایی ایران را بر عهده داشتند و همچنین با آغاز جنگ تحمیلی، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نمی تواند روی پای خود بایستد و به فعالیتهای خود ادامه دهد.
وی افزود: چنین نیرویی که وارد یک معرکه می شود و طی چند ماه یک نیروی دریایی مدرن را در منطقه مضمحل و بعد نقشی برای حفظ امنیت در منطقه استراتژیکی خلیج فارس ایفا می کند، مورد قبول سردمداران غربی قرار نمی گیرد.
وی اضافه کرد: غربیها معتقد بودند که بجز آنها، کشوری چون ایران نمی تواند مسئولیت حفظ امنیت یک منطقه عملیاتی را بر عهده بگیرد، اما این تفکر آنها خیلی ثقیل و غیر قابل باور بود به دلیل آن که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران توانست در سطح خلیج فارس و دریای عمان به طور مداوم حضور یابد.
دریادار معنوی خاطرنشان کرد: این درحالی است که نیروی دریایی ایران به لحاظ تجهیزات و تعداد قابل مقایسه با آمریکا نیست اما موضوع در این مساله نهفته است که چنین نیروی دریایی توانست هشت سال دوام بیاورد و در این مدت ثابت کرد که یک نیروی دریایی است که خودش را شناخته و می تواند در تمامی زمینه های فنی، نیروی انسانی و عملیاتی رشد کند.
فرمانده سابق ناوشکن سبلان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت که این نیرو توانست پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی کند و ثابت کرد که در منطقه عملیاتی تمامی توان خودش را به خرج داد تا یگانهایش را عملیاتی و سیستم هایش را هم بهینه کند.
امیر دریادار معنوی خاطرنشان کرد: در هشت سال جنگ خانمانسوز رژیم بعث عراق که با حمایت غرب به ما تحمیل شد، تجارب بسیار زیادی در بخشهای مختلف از جمله تسلیحاتی به دست آوردیم و هر ساله نیز این تجارب افزایش می یابد و سیستمهای ما نیز بهتر و بهینه شد.
وی گفت: این یک نیروی دریایی با چنین توانی که نه تنها توانسته است یک نیروی دریایی مدرن را در منطقه از بین ببرد، بلکه در خلیج فارس مستقر شده و جلوی تمامی کشتیهای عبوری از جمله آمریکا می ایستد و آنها را مورد بازرسی قرار می دهد برای نیروهای فرامنطقه ای حاضر در منطقه خلیج فارس خوشایند نبود.
وی، افزود: این مساله برای غرب بیانگر این واقعیت بود که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به رغم آن که کوچک و در مقایسه با نیروی دریایی آمریکا از تسلیحات چندانی برخوردار نیست اما نیرویی توانمند و قدرتمند می باشد که متکی بر نیروهای با ایمان خود است که این امتیاز را نمی تواند در هر جایی مشاهده کرد.
دریادار معنوی در ادامه با اشاره به رویارویی نظامیان آمریکایی با ناوشکنهای سهند، سبلان و ناوچه موشک انداز جوشن یاد آور شد: آمریکا تصور نمی کرد که در روز 29 فروردین این نیروی انسانی که به خودش آمده، تقویت شده و پرورش یافته است و تبدیل به یک نیروی رزمنده شده، بیاید و جلوی آنها بایستد.
** حمله به ناوشکن سبلان همزمان با روز ارتش انجام شد
وی در تشریح زمان حمله نظامیان آمریکایی به ناوشکن سبلان در سال 67 گفت: روز 29 فروردین سال 1367 روز اول ماه رمضان و همزمان با روز ارتش که در این روزی افق دید چشمی تا دو کیلومتر بیشتر نبود این حمله صورت گرفت.
به گفته دریادار معنوی نظامیان آمریکایی پیش از حمله به ناوشکن سبلان به سکوهای نفتی ایران در منطقه خلیج فارس حمله کرده بودند و ناوچه جوشن را نیز که در حال گشت زنی در دریا بود محاصره و مورد حمله قرار دادند.
دریادار معنوی با یادآوری رشادت جان برکفان نیروی دریایی در جریان رویارویی با نظامیان آمریکایی در اواخر جنگ تحمیلی ، گفت: هنگامی که نیروهای آمریکایی از فرمانده ناوچه جوشن و نیروهای آنها خواستند تا این شناور را ترک کنند، فرمانده ناوچه به نیروهای آمریکایی گفت که اینجا خلیج فارس است و این شما هستید که در منطقه زیادی هستید و بدین ترتیب در برابر نیروهای آمریکایی مقاومت کردند که در نهایت این ناوچه توسط نیروهای آمریکایی غرق شد.
** نیروهای ایرانی تا آخرین نفس مقاومت کردند
فرمانده سابق ناوشکن سبلان در ادامه بیان خاطرات خود از روز رویارویی نظامیان آمریکایی با شناورهای ایرانی در منطقه خلیج فارس گفت: هنگامی که یک ناوچه عراقی از سوی نیروهای ایرانی تعقیب می شد، نیروهای این ناوچه به دریا می پریدند و حتی مشابه چنین حادثه ای برای نیروهای آمریکایی پیش آمد اما نیروهای جان برکف نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران ناوچه جوشن در رویارویی با ناوهای آمریکایی، تا آخرین نفس مقاومت کردند و برخی از آنها در درجه رفیع شهادت نایل شدند.
** چگونگی حمله ناوهای آمریکایی به ناوشکنهای سهند و سبلان
امیر دریادار معنوی درادامه به حمله ناوهای آمریکایی به ناوشکنهای سهند و سبلان در سال 67 اشاره کرد و گفت: ناوشکن سهند در ماموریتی که در منطقه خلیج فارس داشت از سوی ناوهای آمریکایی محاصره شد و مورد حمله آنها قرار گرفت.
وی با بیان این که ناوشکن سبلان نیز در کنار جزیره لارک در کنار قشم قرار داشت که با هواپیمای آمریکایی درگیر شد ، افزود: آمریکاییها بدون دادن هرگونه اخطاری و یا اعلان جنگی با تمامی تجهیزاتشان وارد یک جنگ نابرابر شدند.
به گفته دریادار معنوی ، کاری را که آمریکاییها انجام دادند کاری صرفا تروریستی بود زیرا تا بتوانیم اقدامی کنیم، آنها ما را محاصره کردند و موشکها و راکتهایشان را به سوی شناوری که در کنار یک جزیره پهلو گرفته بود ، پرتاب کردند و لذا زمینه ای فراهم نشد که بتوانید با آنها مقابله بکنیم.
وی با بیان این که آمریکاییها یک جنگ نابرابری را آغاز کردند که در حقیقت یک عمل تروریستی دولتی آمریکا علیه نیروی دریایی کشوری بود که در منطقه خلیج فارس و آن هم در آبهای ساحلی خود داشت اعمال حاکمیت می کرد ، افزود: اگر در هر کجای جهان کشوری هواپیماهای خود را علیه منطقه هوایی و سرزمینی کشور دیگری بکار گیرد، این اقدام به طور یقین محکوم می شد اما در این رویارویی چنین اتفاق نیفتاد.
** ایران به دنبال برقراری امنیت است نه انجام اقدامات تروریستی
امیر دریادار معنوی اظهارداشت : اگر ما هم همانند آمریکا به دنبال انجام چنین علمیاتی بدون اخطار علیه این کشور بودیم، در بکار گیری آن مشکلی نداشتیم اما ایران از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و در دوران جنگ تحمیلی، به دنبال برقراری امنیت بود نه انجام اقدامات تروریستی .
وی در خصوص دلیل انجام چنین اقدام تروریستی از سوی آمریکا، گفت: چنین اقدام تروریستی از سوی آمریکا آن هم همزمان با روز ارتش جمهوری اسلامی ایران، ترس و واهمه بیش از اندازه آنها از ایران بود.
وی افزود: زمانی آمریکاییها فکر می کردند که نیروی دریایی ایران طی یکی دوسال مضمحل می شود اما این متوجه شدند که این نیرو یک نیروی دریایی ساده و معمولی نیست و نه تنها مضمحل نشد بلکه روی پای خود ایستاد و نیروی دریایی مدرن رژیم بعث عراق را از بین برد و کشتیهای عبوری در خلیج فارس را نیز مورد بازرسی و کنترل قرار می داد و اعمال حاکمیت می کرد.
فرمانده سابق ناوشکن سبلان در طی سالهای 1367 خاطرنشان کرد: زمانی این حمله انجام شد که ایران هشت سال درگیر یک جنگ تحمیلی خانمانسوز و نابرابر بود، جنگی که توان بسیاری را از این کشور گرفته بود .
امیر دریادار معنوی با بیان این که غرب به این باور که ایران توانایی اعمال حاکمیت بر خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان را دارد، در چنین زمانی بود که نظامیان آمریکایی به ناوهای ایرانی در منطقه خلیج فارس حمله کردند.
** جانب برکفان نیروی دریایی در زمان درگیری از تواناییهای آمریکا آگاه بودند
فرمانده سابق ناوشکن سبلان در ادامه این نکته را نیز یاد آور شد که در زمان رویارویی نظامیان آمریکایی با ناوشکنها و ناوچه جوشن، تمام پرسنل ناوها و ناوچه ایرانی می دانستند که آمریکاییها چه توان و تجهیزاتی دارند.
معنوی خاطرنشان کرد: در ناوشکن سبلان افرادی را داشتیم که در جریان درگیریها مجروح شده بودند اما از شناور خارج نشدند، خم به ابرو نیاوردند و تا آخرین لحظه و در هنگامی که هر لحظه امکان انفجار این شناور بود ، ایستادگی کردند و از غرق شدن آن جلوگیری کردند.
** ناوشکن سبلان یکی از ناوشکنهای مجهز نیروی دریایی ارتش است
امیردریادار معنوی، گفت: با رشادتهای کارکنان ناوشکن سبلان این شناور که به دنبال بمباران لیزری هواپیماهای آمریکایی متحمل خسارت سنگینی شده بود، حفظ شد و امروز با تجهیز آن به آخرین فناوریهای نوین روز به یکی از ناوشکنهای مجهز و تاثیر گذار در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است.
امیر دریادار معنوی با بیان این که این ناوشکن هم اینک با آمادگی و توان بالا در پهنه های آبی در اقصی نقاط جهان از جمله در باب المندب، دریای عمان و خلیج عدم در حال تردد است ، گفت: حضور این ناوشکن که صدمات زیادی را در رویارویی با استکبار جهانی متحمل شده بود، قدرت نظامی، طراحی و فنی متخصصان ایرانی را به اثبات رساند که برای غربیها باور کردنی نیست.
وی افزود: این اتفاقی که افتاد موجب شد تا متخصصان متعهد ایرانی تلاش بیشتری کنند و نه تنها این ناوشکن را دوباره بازسازی کردند بلکه نوع بهینه شده این ناوشکن را که «جماران» است را ساختند.
مرجع: پایگاه اطلاع رسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.