حضرت آیتالله سیدعلی شفیعی نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری در دیدار با مدیرکل و معاونان ادارهکل اوقاف و امور خیریه خوزستان که روز ۲۲ آبان ماه به مناسبت هفته وقف صورت گرفت، اظهار کرد: بعضی از مناسبتها در تقویم جمهوری اسلامی روز که به خاطر اهمیتشان به هفته تبدیل شدند و این فرصتی است برای متولیان که مطالعه و فعالیت تبلیغی داشته باشند.
وی ادامه داد: نسبت به اصل مسئله وقف چند نکته قابل تذکر است؛ وقتی که فقهای ما در پارهای از مسائل وقف اعمال نظر کردند، دال بر این است که مسئله وقف ساده و مختصر نیست بلکه یک مسئله خیلی جدی و ریشهدار است. بقحثی هست بین فقها به عنوان اینکه وقف عقد است یا ایقاع؟ تعاریفی که در باب فقاهت برای عقد و ایقاع کردند به سادگی با موضوعیت وقف جور نیست از طرفی ما قسمت ثالثی هم نداریم. چیزی که ایقاع نباشد و وقف هم نباشد اگر محتاج ایجاب و قبول است عقد است در صورتی که در وقف قبول شرط نیست وقتی که ایقاع شد قبول میشود پس عقد نیست. ایقاع هم به شکلی است که به مجرد اینکه انسان انشاء کند وقوع پیدا میکند در صورتی که وقف چیزهایی هم اضافه بر این دارد.
حضرت آیتالله شفیعی افزود: اینها را گفتم که بگویم وقف مسئله پیچیدهای است و به سادگی این نیست که انسان مطالعهای کند و از آن درگذرد. زوایایی در وقف هست که برای اهلش میماند. مسئله دوم این است که با وقف به چه باید نظر بیندازیم؟ شدت عملی که بر وقف از سوی اسلام و شارع اسلام ایجاد شده، قابل توجه است. براساس «لْوُقُوفُ عَلَى حَسَبِ مَا یَقِفُهَا أَهْلُهَا» متوجه میشویم که وقف نقطهای در اسلام است که به راحتی نمیشود از آن گذشت و به همین جهت اسلام بر تحفظ بر وقف تأکید کرده و این موضوع جابجا و کم و زیاد نمیشود.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه عمل و سخن علمای بزرگ بلاد در طول تاریخ مؤید این معنا است گفت: نهایت اهتمام و مراقبت و مواظبت را مقام معظم رهبری نسبت به وقف دارند. باید اعتراف کرد که وقف یکی از موجبات بقاع و استحکام جامعه اسلامی است که باعث استقرار و استقلال جامعه اسلامی میشود.
وی با تاکید بر مطالعه وقف عنوان کرد: اسلام وقف را از عوامل بقا و ثبات جامعه اسلامی و رسیدگی به مستضعفان دانسته است. از مجموع اینها میفهمیم که وقف بسیار مهم است و باید با دید دیگری هم به وقف نظر انداخت به این معنا که آنچه را که در وقفنامهها نوشته میشد اگر با دید وسیع به آن بنگریم میبینیم که یک افق دیگری به روی ما باز میشود.
حضرت آیتالله شفیعی اضافه کرد: میبینیم که در ملل گذشته مواردی با خاصیت و اثر وقف وجود داشته که دلیل بر این است که ادیان الهی به این نسخه ویژگی خاصی را قائل شدند و میدانستند که چگونه جامعه اسلامی را تداوم ببخشند و کاری کنند که جامعه مضمحل نشود.
متولی کتابخانه عمومی ـ تخصصی شهید سید مرتضی شفیعی گفت: لغزشگاه در وقف زیاد است یکی از مواردی را که از وقف دیده و شنیدهایم سوءاستفاده از وقف، وصیت و اجاره بوده است. این موضوعات دلیل بر این است که خناسان بهتر از ما فهمیدند چه بهرههایی میتوانند از وقف ببرند. معتقدم وقف هر چند که به خاطر ضرورتهای زمان و مکان صورت اداری پیدا کرده است اما عبادت بزرگی به شمار میرود. عبادت به قصد قربت انجام میشود و قصد قربت هم انسان را عملزده و خسته نمیکند. بنابراین وقف اگر به صورت عبادت و قصد قربت انجام شود خداوند اجازه نمیدهد خستگی بر انسان حاکم شود بلکه مشوقات دیگری هم فراهم میکند.
- ۹۷/۰۸/۲۳
- ۱۴۹۷ بیننده|
- ۱۶۰۵ نمایش|
- |
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.